Ik zat in de auto en hoorde het ze zeggen:

“We moeten in gesprek gaan. Ga eens naast je marrokaanse of joodse buurman op een bankje zitten en zeg eens dag tegen je buurman”

Ik hoorde het ze zeggen op de radio.  Een dame van joodse komaf en de rapper Appa.

Ik stond in de file op de A10 en ik was het totaal met hun eens.

Goed, je begint met dag zeggen en dan?

Ja, dan wordt het pas echt moeilijk.

De buurman zegt of geen dag terug, of hij zegt dag en daarna niets meer.

Je gaat denken: vindt hij het niet fijn dat ik dag zeg, wil hij niet praten, heeft hij een hekel aan mij?

En dan weet je wat jij zou willen: een vraag. Liefst een vraag die start met hoe of wat. En dan niet zo eens als: hoe gaat het met u?” want dat is zo een brede vraag…waar moet je op antwoorden? Hoe gaat het met het gezin, hoe gaat het met de gemoedstoestand, hoe gaat het met het werk… hoe moet hij weten wat jij wil weten? Hij moet lang nadenken na jouw vragen en schiften waar hij het over gaat hebben….Nee, je zegt: “Hoe lang woont u hier al in de straat?”

“Ik woon hier nu 3 jaar”

Jij haakt aan: “Hoe bevalt uw huis?”

“Goed, er is veel ruimte” zegt hij.

“Fijn.” Zeg jij en dan weet je het niet meer, het is wat lang stil, je kijkt hem niet aan en  je zegt dat je de tram moet halen en je loopt weg.

Maar dit was het begin van een gesprek.. en meer dan alleen dag.

 

Hoe je een gesprek kan voeren:

-luister

-vraag

-haak aan

En herhaal dit.

Echt het staat hier simpel en het is ook simpel. Echter, in deze conversatie speelt de emotie, het oordeel geen rol. Dat maakt het zo’n heldere conversatie. Doe dat maar eens na.

Wil je meer weten, wil je het oefenen, wil je verder ( want dit was een begin) meldt je aan bij de Training Communiceren met Impact 15, 16 januari en 5 februari 2016.