Ligt er een sociologische of psychologische reden ten grondslag van “willen deugen”? Interessant, dat wij als mens op tweeërlei manieren invloed op onze deugd hebben.

De Correspondent, het journalistieke forum op internet, heeft deze week een boek uit gebracht: Rutger Bregman met het boek ‘De meeste mensen deugen’. Bregman bekijkt de goedheid van de mensen vanuit sociologische standpunt.

De meest mensen denken dat de mensheid niet deugt. De oorzaak: het vastgeroeste idee dat de mens louter egoïstisch van aard is en… het nieuws en de media laten een vernietigende en gemene mens zien. Dit samen levert een negatief zelfbeeld, wat betreft daden en handelingen van de mensheid.

Nu gaat het veel beter met de wereld dan de meeste mensen denken (en voelen). Er is minder kindersterfte, minder honger om wat zaken te noemen. Dus het gaat beter met de wereld. Het nieuws meldt hier echter weinig over, het nieuws meldt de grote misstanden en de opvallende uitzonderingen. Kortom, er mag zeker een positiever zelfbeeld van de mensen zijn, we doen het goed!

In de Volkskrant van 22 Augustus reageert Nadia Ezzeroli hierop. Zij schrijft dat een positief mensbeeld vaak samengaat met een gezond milieu. Ze trekt het in de psychologisch, persoonlijke sfeer. Een positief zelfbeeld hangt op individueel niveau van veel meer af dan van wat we in de krant lezen. In wat voor buurt ben je opgegroeid, naar welke school kon jij gaan, wat voor werk doen je ouders en dit soort zaken:

“Wie aan een giftige omgeving weet te ontsnappen, of nog dobbert in persoonlijke misère, moet keihard knokken om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en dat vervolgens te behouden”.

Bijzonder om te zien dat het ene standpunt ingrijpt op het andere.

Laten we brainstormen over een paar mensen die zomaar ergens in een wijk wonen. De meeste mensen die hier wonen, participeren met plannen voor sociaal contact, afval inzameling, veiligheid en ga maar door. Ze vormen samen hun woonbuurt. Door deze acties is er een positieve beeldvorming en wordt er lovend in een gemeenteraad over de buurt gepraat. Ze stelt geld beschikbaar voor een project. Dit komt in het lokale blaadje. Positief nieuws! Hierdoor willen er nog meer betrokken mensen in de wijk wonen.

Door het onderlinge contact komen de mensen die afstand willen nemen tot de maatschappij om persoonlijke redenen, in het vizier. Zo ontdekt men dat er een jongen van 6 jaar met zijn ouders woont die nauwelijks naar school gaat. Deze mensen stellen zich wantrouwig jegens anderen en instanties op. Het verhaal is al duidelijk: er wordt contact gelegd met de ouders, ook met de school, er wordt gepraat met een psychologisch begeleider en de jongen gaat uiteindelijk regelmatig naar school. Er ontstaat een welwillende en veerkrachtige houding bij ouders en kind! Dat heeft impact op de ontwikkeling van de jongen. En op het positieve zelfbeeld van dit kind.

Ezzeroli eindigt met: “Als Bregman voor deze mensen strategieën heeft bedacht, dan hoop ik dat zijn nieuwe boek een bestseller wordt.”

De strategie volgens mij: in de basis wil iedereen deugen. Dat betekent dat iedereen positief gezien en gehoord wil worden, door ouders, omgeving, school en …in de media. Laten we zeggen dat het van twee kanten moet komen: het nieuws en de eigen individuele veerkracht om uit de misère te komen om van jezelf een bestseller te maken.

Ik zat in de auto en hoorde het ze zeggen:

“We moeten in gesprek gaan. Ga eens naast je marrokaanse of joodse buurman op een bankje zitten en zeg eens dag tegen je buurman”

Ik hoorde het ze zeggen op de radio.  Een dame van joodse komaf en de rapper Appa.

Ik stond in de file op de A10 en ik was het totaal met hun eens.

Goed, je begint met dag zeggen en dan?

Ja, dan wordt het pas echt moeilijk.

De buurman zegt of geen dag terug, of hij zegt dag en daarna niets meer.

Je gaat denken: vindt hij het niet fijn dat ik dag zeg, wil hij niet praten, heeft hij een hekel aan mij?

En dan weet je wat jij zou willen: een vraag. Liefst een vraag die start met hoe of wat. En dan niet zo eens als: hoe gaat het met u?” want dat is zo een brede vraag…waar moet je op antwoorden? Hoe gaat het met het gezin, hoe gaat het met de gemoedstoestand, hoe gaat het met het werk… hoe moet hij weten wat jij wil weten? Hij moet lang nadenken na jouw vragen en schiften waar hij het over gaat hebben….Nee, je zegt: “Hoe lang woont u hier al in de straat?”

“Ik woon hier nu 3 jaar”

Jij haakt aan: “Hoe bevalt uw huis?”

“Goed, er is veel ruimte” zegt hij.

“Fijn.” Zeg jij en dan weet je het niet meer, het is wat lang stil, je kijkt hem niet aan en  je zegt dat je de tram moet halen en je loopt weg.

Maar dit was het begin van een gesprek.. en meer dan alleen dag.

 

Hoe je een gesprek kan voeren:

-luister

-vraag

-haak aan

En herhaal dit.

Echt het staat hier simpel en het is ook simpel. Echter, in deze conversatie speelt de emotie, het oordeel geen rol. Dat maakt het zo’n heldere conversatie. Doe dat maar eens na.

Wil je meer weten, wil je het oefenen, wil je verder ( want dit was een begin) meldt je aan bij de Training Communiceren met Impact 15, 16 januari en 5 februari 2016.

De website van LAUF is vorige week  gelanceerd. Wij zijn er erg blij mee. Binnenkort volgt meer nieuws over LAUF en onze activiteiten.

Stay tuned!